Ukrajina testuje dovoz plynu cez Slovensko

17.05.2013 Celý región

Bratislava 16. mája (TASR) - Ukrajina začala v stredu (15. 5.) testovať dovoz plynu cez Slovensko, uviedol ukrajinský minister energetiky a uhoľného priemyslu Eduard Stavickij. Informovala o tom ruská agentúra Interfax.

"Začali sme dovážať plyn. Uskutočníme testovanie dovozu plynu a počas najbližších 7 až 10 dní si budeme vymieňať informácie," povedal Stavickij. Slovensko je podľa neho dôležitým koridorom pre dodávky plynu na Ukrajinu z Európy.

Ukrtransgaz navrhol, aby slovenská strana začala používať jeden zo štyroch existujúcich plynovodov v reverznom móde, čo by umožnilo dodávať až 10 miliárd kubických metrov (m3) plynu ročne. Experti Ukrtransgazu aktuálne pracujú spoločne s predstaviteľmi slovenskej spoločnosti Eustream na prepojovacej zmluve.

Podľa Ukrtransgazu v apríli Ukrajina doviezla z Európy 120,1 milióna m3 plynu. Z Poľska prišlo rekordných 102 milióna m3 plynu, čo je 4,2-násobne viac ako v marci, keď Ukrajina doviezla z Poľska 24,3 milióna m3 plynu. Z Maďarska došlo v apríli 18,1 milióna m3 plynu. Dovoz z Maďarska sa spustil 1. apríla.
 

Vyberte región